Life

Preberite si zgodbe, članke, nasvete in misli, ki jih Jezus ustvarja v našem svetu.

Zakaj je tako pomembno iti na kavo?

Zakaj je tako pomembno iti na kavo?

Spodbude nas vse ohrabrijo in ni važno, ali jih dobimo od soigralcev pred športno tekmo, od sošolcev pred testom ali od svojih staršev. Tudi kot kristjani moramo spodbujati eden drugega v veri.

#1 Pojdimo na kavo!

Nikoli nisem razumela, zakaj ljudje pravijo, da so srečanja ena na ena tako spodbudna – dokler tega nisem začela sama tega prakticirati.

S svojo »partnerico v zločinu«, Beth, se srečujem že okrog leto in pol. S prijatelji iz mladinske skupine smo se že prej občasno sestajali v lokalu Gloria Jeans in klepetali – ampak skozi čas sva z Beth preživljale več in več časa v preučevanju odlomkov, se pogovarjale o Bogu in najinih krščanskih življenjih.  

#2 Ne gre se za kavo

Ko sam bereš Biblijo ti to prinese številne koristi, ampak branje z nekom drugim, vsaj enkrat na teden, je lahko zelo spodbudno in prinaša rast v veri obema. Ko si sam in naletiš na težko ali nerazumljivo vrstico, lahko hitro obupaš, v srečanju ena na ena pa lahko greš skozi te vrstice skupaj z nekom drugim.

Na začetku vsakega semestra se z Beth odločiva, kaj bova brali. Preživljali sva čas v Janezovem in Markovem evangeliju, na zadnje pa sva cel semester posvetili preučevanju molitve. Ker sva obe zanemarjali molitev, sva si omislili dnevnik, kjer sva si začeli zapisovati stvari, za katere bova molili, prav tako pa sva molili druga za drugo skozi ves teden. Tako sva bili odgovorni druga za drugo, hkrati pa nama je bilo to tudi v tolažbo, ker sva vedeli, da moliva druga za drugo.

#3 Stojmo skupaj v vsakodnevnih izzivih

Kot kristjanki v najstniških letih, mi je ena najtežjih stvari govoriti o svojih problemih s prijatelji v šoli. Večinoma dobim »vse bo še v redu« odziv ali pa se o svojih težavah sploh ne pogovarjam z njimi, ker se mi zdi, da ne morem kar pristopiti k svojim nekrščanskim prijateljem in jim reči: »Trenutno težko slavim Boga, ker…«

Ko pa se srečam z Beth, se počutim spodbujeno v veri, ker lahko pogledava na te probleme skozi perspektivo, ki ljubi Boga in mu služi. Pomeni, da imava druga drugo in si pomagava, da ostaneva na poti, ki časti Boga v najinih vsakodnevnih življenjih.

#4 Poišči prijatelja danes

Mnogi izmed nas smo tako zatopljeni v svoje probleme, da pozabljamo, da imamo ljudi okrog sebe, ki nam lahko pomagajo in katerim smo lahko sami na voljo. Če se še ne srečuješ redno z nekom, te izzivam, da nekoga pokličeš v tem tednu. Ni pomembno, ali je to kava pred šolo, med odmorom za malico ali pred mladinskim časom, zagotovo bo imelo učinek. Ne bo le spodbujajoče zate, ampak tudi za tvojega partnerja.

Bolj smo spodbujeni, bolj rastemo v veri in bolje smo opremljeni, da pričujemo nekristjanom.

Vzemi si čas ta teden in ne boj se povabiti prijatelja na kavo. Redna srečanja 1-na-1 lahko prinesejo veliko spremembo v tvoji hoji z Bogom.

»Zato tolažite drug drugega in drug drugega izgrajujte, kakor to že delate.« 1. Tesaloničanom 5:11

Sorodne objave: